Uw koffie... natuurlijk vers gebrand!
Dé specialist voor koffiezetmachines!
Gratis verzending vanaf 55€! (75€ voor NL)
Voor 12u besteld: vandaag verzonden!

Jamaica Blue Mountain - Number 1 - Mavis Bank Coffee Factory

€49,75 Incl. btw
Beschikbaarheid:
Backorder
Levertijd:
Vraag naar de beschikbaarheid

Zachte, milde koffie met een intens aroma van vers gefermenteerd zoet fruit en toetsen van chocolade.
De perfecte balans van aroma, body en aciditeit.
De zachte en zoete nasmaak onderscheidt deze unieke koffie van alle anderen.

 Naam:   Jamaica Blue Mountain - Number 1
Mavis Bank Coffee Factory
Callistino Koffie Jamaica Blue Mountain 
     
 Smaak:   Zoet getint, zacht, zeer delicaat aroma met appelsien, bloemige en boterachtige tonen.

Een licht tot medium body, maar zijdezacht in mondgevoel.  Bitterzoet karakter en frisse tonen van chocolade en sinaasappelschil.

Naarmate de koffie afkoelt, komt er ook een aantrekkelijke muntachtige toon naar voren. De tonen van chocolade en sinaasappel blijven indrukwekkend hangen in de lange, schone afdronk.

     
 Gebruik:       Filterkoffie & Cafetière
Slow Coffee
Espresso (gezet met een halfautomatische espressomachine)
 (louter een advies natuurlijk)    

  

 Oorsprong    De Koffie
         
 Land: Jamaica    Soort: Arabica
 Regio: The Blue Mountains    Variëteit: Typica
 Hoogte: + 1.350m    Grootte: 17+
 Ondergrond: organische, vulkanische ondergrond    Verpakking:  Houten tonnetje van 15kg
 Regen: gemiddeld 2.000mm per jaar      

  

 Oogst- en verwerkingsmethode
   
 Oogstmethode: Handgeplukt


 Wasmethode: Washed (Jamaica-stijl)

Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces".

De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen  bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem.   De onrijpe bessen worden uit het water geschept en weggegooid. 

De volgende stap is ‘verpulvering’.  Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken.

Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt.

Specifiek is volgende stap.  In tegenstelling met het meer 'klassieke' washed-process, worden de koffiebonen nu gedroogd, dus met hun vlies ('parchement') nog rond de boon.  En dit voor 5 à 8 dagen op betonnen vloeren.  Na het drogen is het vochtgehalte in de boon gedaald tot ongeveer 12%.  De koffiebonen worden dan voor 6 tot 8 weken bewaard in jutten zakken of houten vaten.

Na deze periode, worden de koffiebonen door een molen ontdaan van het vlies.  Hierna worden de koffiebonen manueel gesorteerd waarbij niet geschikte bonen (bv. met een beschadiging) of te kleine bonen verwijderd worden (om lokkal gebruikt te worden of als dienen als basis van voor 'instant koffie').

De koffiebonen die de kwaliteitscontrole passeren, worden manueel verpakt in de typische houten tonnetjes of in kleinere jutten zakken.

 Droogmethode: Zongedroogd, waarbij de bonen zeer regelmatig omgedraaid worden

 

Wetenswaardigheden

Gebruik benaming - Licentie
Enkel koffiebonen van Jamaicaanse plantages die op een hoogte van minimaal 1.350m liggen, mogen de benaming Jamaica Blue Mountain  gebruiken.  Al in 1953 heeft de Jamaicaanse regering de Coffee Industry Board (een onderdeel van The Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority, http://www.ciboj.org) in het leven geroepen om de kwaliteit van de Jamaica Blue Mountain koffie te blijven waarborgen. Alle koffie die uit Jamaica wordt geleverd gaat eerst door een strenge kwaliteitscontrole. Het CIB garandeert dat alle uitgevoerde koffie 100% Jamaica Blue Mountain is! Net als bij Champagne mag alleen koffie uit de Blue Mountains deze naam dragen.

Classificatie
De Coffee Industry Board of Jamaica hanteert vijf classificaties: Blue Mountain No.1, Blue Mountain No.2, Blue Mountain No.3, Blue Mountain Peaberry en Blue Mountain Triage. Blue Mountain No.1, die u bij Callistino Coffee Roasters vindt u, is de beste kwaliteit.

Gedetailleerde informatie over de classificatie vindt u hier

Geschiedenis
De geschiedenis van deze koffie gaat terug tot 1728, toen de voormalige gouverneur van het eiland, Nicholas Lawes, de eerste koffieplanten vanuit Martinique importeerde. Deze waren daar tien jaar eerder geïntroduceerd.  De koffieteelt nam vanaf dat moment een grote vlucht. In 1944 bepaalde de Jamaicaanse overheid dat alle koffie die geëxporteerd werd, voortaan via één centraal handelskantoor verhandeld moest worden.

Mavis Bank Coffee Factory
Jamaica's grootste en enige volledig geïntegreerde Jamaica Blue Mountain Coffee-faciliteit.  De koffiebonen verlaten de Estate in de legendarische verzegelde houten vaten.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.