Uw koffie... natuurlijk vers gebrand!
29 jaar kwaliteit & productkennis
Gratis verzending vanaf 75€
Voor 15u besteld: vandaag verzonden!

Burundi Mpanga Kayanza Province

€8,75 Incl. btw
Levertijd:
1-2 werkdagen

Sappige zoetheid! Tonen van intense sinaasappel, wat citroen en zoete tonen van gestoofde pruimen en bruine suiker. Een medium body en een soepel mondgevoel.

Uw koffie... natuurlijk vers gebrand!
29 jaar kwaliteit & productkennis
Gratis verzending vanaf 75€
Voor 15u besteld: vandaag verzonden!
 Naam:   Burundi Mpanga Kayanza Province Callistino Koffie Burundi Mpanga 
     
 Smaak:   Een koffie met een sappige zoetheid!  In de smaak vinden we tonen van sinaasappel, wat citroen en zoete tonen van gestoofde pruimen en bruine suiker. Een medium body en een soepel mondgevoel.

Een gebalanceerde zuurtegraad en een ronde, drogere nasmaak.

     
 Gebruik:       Filterkoffie
Espresso & Cafetière
 (louter een advies natuurlijk)    

  

 Oorsprong    De Koffie
         
 Land: Burundi    Soort: Arabica
 Regio: Kayanza provincie (Noorden van Burundi)    Variëteit: Bourbon
 Hoogte: 1.750 - 1.950 meter    Grootte: 15+
 Ondergrond: Mix van klei en gesteente    Verpakking:  Juten zakken van 60kg
 Regen: gemiddeld 1.700mm per jaar      
 Temperatuur: gemiddeld 18°      

  

 Oogst- en verwerkingsmethode
   
 Oogstmethode: Handgeplukt
 Wasmethode: Washed

Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces".

De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen  bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem.   De onrijpe bessen worden uit het water geschept. 

De volgende stap is ‘verpulvering’.  Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken.

Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt.

De volgende stap is de fermentatie.  Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden.

Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur.   Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks.

De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat.  Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden.

 Droogmethode: Zongedroogd op de typische Afrikaanse droogbedden.

 

Wetenswaardigheden

Mpanga is zowel een plaatsnaam als de naam van het centrale wasstation in de provincie Kayanza, Noord-Burundi.   Het wasstation wordt beheerd door Jean-Clement Birabereye - een koffieveteraan met meer dan 15 jaar ervaring. 

Het wasstation verwerkt koffiebonen van de ongeveer 3.400 kleine boeren die koffie verbouwen op de heuvels rond Kayanza, op hoogten tot 1.950 meter.   Om deze koffieboren goed van dienst te zijn, heeft Jean-Clement ervoor gezorgd dat het station goed is uitgerust: voldoende pulpmachines een meer dan 450  droogbedden.

Dankzij het harde werk van Jean-Clement, staat ‘Mpanga-koffie’ hoog aangeschreven voor zijn consistente kwaliteit.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.