Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Naam: | Ethiopia Yrgacheffe A Kochere Grade 2 | ||
Smaak: | Een evenwichtige koffie met in het aroma tonen van tropisch fruit, bessen en zoete chocolade. De geur is bijzonder aangenaam. Een zachte zuurtegraad en een volle body. |
||
Gebruik: | Filterkoffie Espresso |
||
(louter een advies natuurlijk) |
Oorsprong | De Koffie | |||
Land: | Ethiopië | Soort: | Arabica | |
Regio: | Kochere, ong. 30km buiten Yrgacheffe | Variëteit: | Locale Heirloom-types | |
Hoogte: | 1.800 - 2.100 meter | Grootte: | 14+ | |
Ondergrond: | Rood-bruine kleigrond | Classificatie: | Grade 2 | |
Regen: | gemiddeld 1.200mm per jaar | Verpakking: | Juten zakken van 60kg | |
Temperatuur: | gemiddeld 26 à 27° | Certificaten: | Fair Trade & Biologisch |
Oogst- en verwerkingsmethode | |
Oogstmethode: | Handgeplukt |
Wasmethode: | Washed
Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces". De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem. De onrijpe bessen worden uit het water geschept. De volgende stap is ‘verpulvering’. Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken. Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt. De volgende stap is de fermentatie. Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden. Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur. Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks. De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat. Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden. |
Droogmethode: | 10 tot 18 dagen op de typische Afrikaanse "zonnebedden' |
Wetenswaardigheden |
Alle Yirgacheffe-koffies krijgen bij hun ‘beoordeling’ zowel een cijfer als een letter. De letter A of B. De letter A duidt aan “Koffie met de typische Yirgacheffe-smaak”; de letter B duidt “koffie zonder de typische Yirgacheffe-smaak”. Het cijfers 1 tot met 9. Yirgacheffe-koffie van uitzonderlijke kwaliteit krijgt de toevoeging Grade 1 of Grade 2. Het verschil tussen beiden is het aantal (kleine) onvolmaaktheden aan de koffiebonen. Bij Grade 1 mag het aantal (kleine) onvolmaaktheden niet meer dan 3 per 350gr bedragen. De Yirgacheffe-koffie van commerciële kwaliteit hebben een cijfer/graad tussen 3 en 9.
|
Ethiopië is de bakermat van de koffie en produceert nog steeds de beste Afrikaanse koffie, met de ‘Yirgacheffe’ als topper.
Met de hand geplukte (koffie)kers worden op verhoogde ‘bedden’ gedurende 4 à 6 weken in de zon gedroogd. Tijdens deze periode worden de kersen iedere paar uur gedraaid om schimmelvorming of oververgisting tegen te gaan!
is toegevoegd aan uw winkelwagen.
Niet op voorraad